Om mig
Jag heter Sandra och har celiaki (vilket ofta, felaktigt, kallas "glutenintolerans" eller "glutenallergi"). Jag fick min diagnos 1988, då jag var ungefär ett år gammal, och sedan dess har jag ätit glutenfritt.
Celiaki är en autoimmun sjukdom som gör att kroppen inte klarar av att bryta ner gluten. Gluten är proteiner som finns i bland annat vete, råg, korn. Det är gluten som gör att en deg blir elastisk, det underlättar jäsning med mera. Havre är glutenfritt men "vanlig" havre är kontaminerad, det vill säga den innehåller en viss del andra sädesslag (kan vara rester vid skördandet, rester i maskiner, rester vid förpackning etc) och därför kan en person med celiaki inte äta "vanlig" havre. Det finns dock specialodlad havre, så kallad "ren havre" eller "glutenfri" havre, vilket fungerar bra för de allra flesta med celiaki (dock inte för mig ...).
Recepten på denna sida följer gränsvärdet för märkningen "glutenfritt", det vill säga maximalt 20 ppm gluten (se nedan) men i vissa recept kan produkter märkta med den frivilliga märkningen "kan innehålla spår av [...]" (se nedan) förekomma.
Sedan 2012 är gränsvärdet inom hela EU för att märka en produkt som "glutenfri" 20 ppm gluten, det vill säga att glutenfria produkter får innehålla upp till 20 mg gluten per kilo.
Gränsvärdet för "mycket låg glutenhalt" är 100 ppm gluten, det vill säga 100 mg gluten per kilo.
Innan dessa gemensamma regler var gränsvärdet för "glutenfritt" i Sverige 200 ppm gluten, det vill säga 200 mg gluten per kilo - tio gånger så högt som gränsvärdet för "glutenfritt" i dag och dubbelt så högt som dagen gränsvärde vid "mycket låg glutenhalt". Dessa högre halter gluten har fungerat utan några som helst problem för de absolut flesta som fått diagnoser och ätit "glutenfritt" innan de nya märkningsreglerna. Det har inte skett några nyheter inom forskning som säger att dessa extremt låga halter är ett måste, däremot var det "enklast" så. Dels ligger halterna lite högre än vad som är den lägsta halten gluten som går att uppmäta i dag och dels är där en god marginal för vad de allra flesta med celiaki klarar av - vilket är en bra säkerhetsåtgärd om någonting skulle gå fel.
Enligt bland annat svenska Livsmedelsverket och den finska motsvarigheten, Evira, kan de allra flesta med celiaki äta upp till 100 ppm gluten utan problem - om det görs med måtta.
Likaså är det ingen fara för en person med celiaki att äta produkter som är märkta med "kan innehålla spår av ...". Detta är dels en helt frivillig märkning som inte är reglerad i någon lag och som producenterna själva avgör om de vill använda eller inte, dels är det extremt sällan som det uppmäts några större halter gluten i dessa produkter. Både Livsmedelsverket och Svenska Celiakiförbundet säger att det inte är några problem för en person med celiaki att äta sådana produkter.
Ett påstående som ofta florerar är att man inte kan vara olika känslig för gluten om man har celiaki, att alla får skador på tarmen även om man inte får symptom. Det här är en direkt felaktighet! Precis som att personer med allergier (inte för att celiaki är en allergi, det är bara en jämförelse) är olika känsliga mot allergener, personer med diabetes behöver olika doser av insulin etc. är personer med celiaki olika känsliga mot gluten och symptomen visar sig på olika sätt.
I princip alla som har celiaki klarar av att äta upp till 20 ppm gluten utan att få varken kännbara eller dolda symptom, några skador på tarmen etc. Det finns dock några få som inte ens klarar 20 ppm gluten, dessa personer behöver äta naturligt glutenfritt för att inte få symptom och/eller skador på tarmen. Sen finns det personer som utan problem kan äta upp till både 100 och 200 ppm gluten utan att märka av symptom eller få skador på tarmen.
Detta ska inte förväxlas med de personer som har vad som brukar kallas dold celiaki, de som aldrig märker några symptom oavsett hur mycket gluten de får i sig men som ändå får skador på tarmen och allt vad det innebär.
2020-01-01 släpptes "Riktlinjer för nutritionsbehandling vid celiaki" i vilket det också tydliggörs (bland annat) det jag har skrivit ovan. Jag rekommenderar varmt att läsa dessa riktlinjer, där finns mycket bra information för oss med celiaki och vad vi kan (och inte kan) äta, samt vad vi bör tänka på (och vad vi inte behöver avstå ifrån och liknande).
Jag hoppas att du kommer att hitta några recept som du gillar!