Sassas glutenfria piroger med köttfärs, champinjoner och chili
Oerhört goda piroger som älskas av hela familjen!
Bakas utan jäst!
Ingredienser
Degen
- 200 - 220 gr glutenfritt mjöl
Jag använder vanligtvis Finax röda, men har även testat Sempers röda med bra resultat. - 100 gr kylskåpskallt smör eller margarin
- 1,5 tsk bakpulver
- Knappt 1,25 dl mjölk
Jag brukar använda mellanmjälk (1,5 % fetthalt). - Lite fiberhusk
- En nypa salt
- 1 st ägg till pensling
Fyllning (köttfärs och champinjoner med chili)
- 800 gr nötfärs
- Cirka 250 gr konserverade skivade champinjoner
- Riven ost
- Tomat- och chilisås
Jag brukar använda Felix Chilisås Original. - Salt
- Peppar
Jag brukar använda Kockens Pepparmix.
Det är bra att börja med att göra fyllningen eftersom den ska koka/puttra en stund, vilket med fördel kan göras under tiden som pirogdegen görs.
Instruktioner
Pirogerna
1.
Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och fiberhusk.
2.
Tillsätt det kylskåpskalla smöret (/margarinet) och arbeta ihop till en smulig massa.
3.
Häll i mjölken, lite åt gången, och arbeta ihop till en deg.
Degen ska vara kladdig men gå att hantera.
Eventuellt kan det behöva tillsättas lite mer mjöl.
4.
Dela upp degen i ungefär lika stora bitar. Rulla degbitarna i handen och platta ut dem. Lägg de utplattade degbitarna på ett bakplåtspapper och platta vid behov till dem lite mer.
De får inte bli för tunna eftersom de lätt spricker.
5.
Pensla kanterna med det uppvispade ägget och:
A.
Lägg en hög fyllning i mitten på degbiten och tryck ihop kanterna så att det blir som en "skål". Pensla utsidan med mer ägg och lägg på lite ost.
Med denna variant får det plats mer fyllning
och jag tycker att den är enklast att göra.
B.
Lägg fyllningen på den ena halvan av degbiten och vik över den tomma halvan. Nagga därefter kanterna med en gaffel. Pensla ovansidan med mer ägg och strö över lite ost.
C.
Lägg fyllning i mitten på en degbit. Ta en annan degbit och lägg över fyllningen. Nagga kanterna med en gaffel. Pensla ovansidan med ägg och strö över lite ost.
6.
Grädda i mitten av ugnen på 200 °C i 15 - 20 minuter (till dess att pirogerna fått önskvärd färg).
Fyllningen
1.
Bryn köttfärsen och champinjonerna, krydda efter smak.
Jag brukar bryna det separat eftersom jag tycker att svampen blir godast då.
2.
Häll i chilisåsen och låt koka/puttra en stund - gärna under tiden degen görs.
Den ska ge smak men det får inte bli för mycket vätska eftersom degen inte håller för det.
3.
När det mesta av vätskan har försvunnit flytta fyllningen från plattan och blanda i önskvärd mängd ost.
Rör om noga så att det blandar sig ordentligt.