Sassas glutenfria kanelsnurror med vanilj och choklad
Ytterligare en variant av mördegskakor. Här blandas smakerna av vanilj, choklad och kanel, vilket är en helt otrolig kombination - om man gillar kanel vill säga.
Mina kanelsnurror blev inte så vackra denna gång, men den fantastiska smaken är precis lika underbar som vanligt.

Deg
Gör en sats Glutenfria mörkakor med vaniljsmak (recept hittas här) och en sats Glutenfria mörkakor med chokladsmak (recept hittas här).
Följ instruktionerna till och med punkt 8 i båda länkarna.
Ingredienser
- 1 ägg (för pensling)
- Glutenfri mjölmix (för utbakning)
- Mald kanel (till fyllning)
- Strösocker (till fyllning)
Instruktioner
1.
Blanda strösocker och mald kanel i en skål (vilka proportioner är efter tycke och smak, jag har ungefär 50 % socker och 50 % kanel).
2.
Mjöla ett bakplåtspapper (eller ett bakbord eller liknande) och platta/kavla ut den ena degen tunt men utan att degen spricker (tänk på att vända degen när den plattas/kavlas ut, så att det plattas/kavlas på båda sidorna).
Upprepa samma procedur med den andra degen.
3.
Ta den ljusa degen och skär ut en stor rektangel (jag brukar använda ett bakplåtspapper som mall).
Gör samma sak med den mörka degen.
4.
Pensla den mörka degbiten med ett tunt lager ägg och lägg den ljusa degbiten över (jag väljer att ha den ljusa degen överst eftersom jag tycker att det blir lite enklare att se när jag häller på socker- och kanelblandningen).
Tryck försiktigt på den övre degbiten så att den fastnar i den undre.
5.
Pensla den ljusa degen med ett tunt lager ägg.
6.
Strö på socker- och kanelblandningen (var generös med blandningen).
Tryck försiktigt på socker- och kanelblandningen, så att den fastnar i degen.
7.
Rulla ihop degen (på samma sätt som när man gör kanelbullar, rulltårtor etc.). Rulla så hårt som möjligt, utan att degen spricker (för mycket - det var mitt problem när jag bakade dessa igår, jag rullade för hårt, det är därför utseendet på mina kakor inte blev det bästa denna gång).
Under tiden som degen rullas ihop bör man pensla med lite ägg på den sida som inte har socker- och kanelblandning på sig (det vill säga på undersidan av den mörka degen). Jag brukar pensla i princip hela vägen.
Det är jätteviktigt att man penslar ordentligt i slutet (minst två till tre centimeter i alla fall) så att änden fästs ordentligt.
8.
Dra lite lätt med fingret i skarven som blir i slutet, så att den fästs ordentligt (doppa med fördel fingret i lite av ägget, om det inte redan finns lite överskott av ägg på degrullen).
9.
Låt degrullen vila i kylskåpet i cirka 30 minuter, så att den blir ordentligt kall. Det blir mycket enklare att skära snygga skivor om degen är kall, dessutom flyter kakorna ut mindre och konsistensen på de färdiga kakorna blir bättre.
10.
Skär degrullen i cirka 0,5 centimeter tjocka skivor (platta eventuellt till dem lite efteråt).
11.
Grädda i mitten av ugnen i 5 - 7 minuter.
12.
Låt svalna innan servering.