Sassas glasskräm med daim
Enkel och god glasskräm med daim, fungerar lika bra som tårta på exempelvis maräng, som den gör som glass.
Ingredienser
Glasskrämen
- 4 - 5 äggulor
- 1 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker (jag föredrar Dr Oetkers)
- 2,5 st dubbeldaim (finhackat)
- 5 dl vispgrädde
Garnering
- 0,5 st dubbeldaim (grovhackat)
Förslag till andra smaksättningar
- 2 - 3 msk kakao
- Ringla nutella i glaskrämen
- Finhackade jordgubbar eller andra bär
Tänk dock på att bär innehåller mycket vätska, så de behöver rinna av ordentligt, annars blir glasskrämen isig.
Instruktioner
1.
Vispa grädden i en bunke/skål.
Den ska inte bli för hårt vispad!
2.
Vispa äggulorna, florsockret och vaniljsockret i en annan bunke/skål, till dess att det blir ljust och fluffigt.
3.
Vispa försiktigt ihop grädden och äggblandningen.
Blandningen blir rätt lös.
4.
Rör försiktigt ner den finhackade daimen.
5.
Häll glassblandningen i en fryssäker skål/låda.
Om du gör en tårta lägger du tårtbottnen i en springform eller liknande och häller glasskrämen ovanpå.
6.
Strö den grovhackade daimen på glasskrämen.
7.
Täck med lock, plastfolie eller liknande och ställ i frysen.
Glasskrämen ska bli genomfrusen, hur lång tid det tar varierar beroende på hur tjockt lagret glasskräm är, hur kallt det är i frysen etc. Det brukar dock ta minst fyra till sex timmar. Eftersom den ska frysas går det väldigt bra att göra den långt innan den ska serveras. Ta gärna in den omkring en kvart innan servering, så att den börjar tina lite,