Sassas biskvier med chokladkräm
Fantastiskt goda biskvier med len chokladsmörkräm. Har blivit min mammas stora favorit!
Ingredienser
- 2 st äggvitor
- 300 gr mandelmassa (jag använder Odense)
Chokladsmörkräm
- 150 gr rumstempererat smöt
- 1,5 dl florsocker
- 2 - 3 msk kakao
- 2 msk vaniljsocker
Garnering
- 175 gr smält choklad (jag använder Odense 70 %)
Instruktioner
Mandelbottnar
1.
Rita ut jämnstora cirklar på ett bakplåtspapper (lättare att spritsa ut jämnstora bottnar då).
2.
Separera äggulorna och äggvitorna.
3.
Dela mandelmassan i mindre bitar.
4.
Blanda samman mandelmassan och äggvitorna till en kletig smet (jag kör det i en liten mixer).
5.
Häll smeten i en spritspåse (1-liters plastpåse fungerar lika bra; klipp en liten öppning i ena hörnet) och spritsa ut smeten på bakplåtspappret.
6.
Grädda i mitten av ugnen på 175 *C i cirka åtta minuter (gradantal och tid varierar mellan olika ugnar, bottnarna ska få färg utan att bli brända).
7.
Låt svalna.
Chokladkräm
1.
Dela smöret i mindre bitar.
2.
Blanda ihop alla ingredienser noga.
Jag använder degkrokarna på elvispen.
3.
Häll chokladkrämen i en spritspåse (1-litersplatspåse fungerar lika bra; klipp en liten öppning i ena hörnet).
Ihopsättning
1.
Spritsa ut chokladkrämen på undersidan av de avsvalnade mandelbottnarna.
2.
Jämna till chokladkrämen med en kniv, så att chokladkrämen täcker mandelbottens undersida, och skapa en rundad form.
3.
Ställ kallt i ungefär en timme (blir det längre så plasta in biskvierna).
4.
Smält chokladen och låt den svalna något (den ska inte stelna, men om den är för varm så smälter chokladkrämen och det blir svårt att få till chokladöverdraget).
5.
Ta en gaffel och sätt fast undersidan av madelbottnen (den sida som inte har chokladkräm på sig).
6.
Doppa biskvin i chokladen, så att den täcker chokladkrämen.
7.
Ställ kallt så att chokladöverdraget stelnar ordentligt.