Glutenfria mördegskakor med chokladsmak

05.11.2019

Mördegskakor är fantastiska eftersom de är väldigt enkla att göra och dessutom går att variera på väldigt många sätt, så man får många sorters kakor med samma grunddeg.
Här presenteras ett grundrecept på mörka mördegskakor med chokladsmak.  

Ingredienser

  • 1 st ägg
  • 80 gr (ca 1 dl) strösocker
  • 200 gr smör eller margarin
  • 225 - 275 gr (ca 4,25 - 4,75 dl) glutenfritt mjöl (jag använder vanligtvis Finax röda)
  • 25 gr (ca 3 msk) kakao

Instruktioner

1.
Väg upp smöret/margarinet och dela det i småbitar.

2.
Väg upp mjölmix, strösocker samt kakao och blanda ihop detta (börja med 225 gram/4,25 dl mjöl och häll på mer efterhand om det behövs!).

3.

Häll mjöl-, socker- och kakaoblandningen på smöret/margarinet och arbeta ihop detta till en smulig massa (det ska vara torrt och smuligt!). Tillsätt lite mer mjölmix vid behov.

4.
Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg.

5.
Täck över degen och låt vila i kylskåpet under cirka 30 minuter.

6.
Värm upp ugnen till 200 °C .

7.
Ta fram degen och gör den smidig (den får dock inte bli varm eller kladdig - blir den det så sätt in den i kylskåpet en stund till!).

8.
Provgrädda en kaka i mitten av ugnen i fem till sju minuter.

Blir den bra gå vidare till nästa punkt.

Flyter den ut för mycket - tillsätt lite mer mjölmix och börja om från och med punkt 5.

Blir den för torr - tillsätt lite mer smör/margarin och börja om från och med punkt 5.

9.
Forma kakor i önskvärt format och storlek (jag använder cirka 25 - 30 gram deg per kaka).

10.
Sätt in de färdigformade kakorna i kylskåpet i 20 - 30 minuter, så att de blir kalla (kakorna flyter ut mindre om degen är kall, konsistensen blir även bättre).

11.
Grädda i mitten av ugnen i fem till sju minuter.

12.
Låt svalna innan servering.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång