Glutenfria kanelbullar

05.06.2019

Fantastiskt goda kanelbullar, som är omtyckta även av de som vanligtvis äter gluten.
Dessa kanelbullar håller sig till och med inne (i en plastpåse) över natten och jag behöver aldrig använda allt mjöl till utbakningen! 

Ingredienser

Bullarna

  • 500 gr glutenfritt mjöl (jag använder Finax röda)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 dl strösocker
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 2 dl mjölk
  • 100 gr smör eller margarin
  • 1 dl kesella
  • 1 krm salt
  • 1 st ägg (till degen)

Förslag på garnering

  • 1 st ägg (att pensla bullarna med)
  • Pärlsocker
  • Hackad mandel
  • Strössel

Fyllning 1 (endast kanel)

  • 75 gram smör eller margarin
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 tsk mald kanel

Fyllning 2 (kanel och mandelmassa)

  • 100 gram smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk mald kanel
  • 2 dl riven mandelmassa

Instruktioner

Bullarna

1.
Smält smöret/margarinet och tillsätt mjölken. Värm (eller svalna av) blandningen till dess att den når 37 °C.

Ta fram smöret/margarinet till fyllningen så länge, så att det hinner mjukna.

2.
Smula jästen i en bunke, tillsätt fiberhusken och häll över mjölk- och smörblandningen. Rör runt så att det blandar sig och jästen löser sig.

Låt därefter svälla i ungefär tio minuter.

3.
Tillsätt alla övriga ingredienser utom mjölet.

4.
Arbeta därefter in mjölet, lite åt gången, med hjälp av elvisp/köksassistent till dess att det blivit en slät deg som inte sitter fast på kanterna.
Degen är väldigt rinnig och kladdig i början, men den tjocknar efter ett tag (tar cirka fem till sju minuter).

Spara lite av mjölet till utbakningen!

5.
Låt degen jäsa, övertäckt, i bunken i cirka 30 minuter.

Förbered fyllningen under tiden.

6.
Häll ut degen på ett mjölat underlag, kavla ut och bred på önskad fyllning. Forma till önskade bullar.

7.
Låt jäsa, övertäckta, i ytterligare 30 minuter ungefär.

8.

Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med det uppvispade ägget, strö på den önskade garneringen.

9.
Grädda mitt i ugnen på 250 °C i ungefär 6 minuter (till dess att bullarna fått önskvärd färg).

Fyllningen

Fyllning 1 (endast kanel)

1.
Ta ut smöret/margarinet så att det hinner mjukna (alternativt värm det försiktigt i mikrovågsugnen - det får dock inte smälta!).

2.
Blanda samman alla ingredienser så att det blir en kladdig blandning.

3.
Bred blandningen över den utkavlade bulldegen.


Fyllning 2 (kanel och mandelmassa)

1.
Ta ut smöret/margarinet så att det hinner mjukna (alternativt värm det försiktigt i mikrovågsugnen - det får dock inte smälta!).

2.
Riv mandelmassan (det är enklast att riva mandelmassan när den är kall, så förvara den gärna i frysen eller kylskåpet innan användning) med önskvärd grovlek.

3.
Blanda samman alla ingredienser utom mandelmassan, så att det blir en kladdig blandning.

4.
Bred blandningen över den utkavlade bulldegen.

5.
Strö den rivna mandelmassan över den utbredda kanelblandningen.


Det går att blanda den rivna mandelmassan i kanelblandningen, men det har en tendens att klumpa ihop sig, så det är enklare att strö över mandelmassan efteråt.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång