Enkel chokladkräm
En mjuk, len och enkel chokladkräm, precis lika god som fyllning i tårta, som den är att äta som den är!
Ingredienser
Kräm - 1 portion
- 1 dl vispgrädde
- 0,15 dl strösocker
- 0,15 dl kakao
- 1 äggula
- 1 msk vaniljsocker
Som tårtfyllning
- 4 dl lättvispad grädde
- 1 dl strösocker
- 1 dl kakao
- 4 äggulor
- 4 msk vaniljsocker
- 1 - 1,5 tsk gelatinpulver
- 1 - 1,5 msk vatten
Instruktioner
Som den är:
1.
Vispa grädden.
Det ska bli fast utan att bli grynig/smörig.
2.
Vispa äggulorna, strösockret, vaniljsockret och kakaon så att det blir fluffigt (det blir rätt hårt).
3.
Häll ner grädden i äggblandnigen och blanda det ordentligt (enklast med hjälp av elvispen).
4.
Häll upp i portionsskålar och ställ i kylskåpet 15 - 20 minuter.
Den gör sig bäst om den serveras inom några timmar.
Dröjer det längre än så bör lite gelatin tillsättas - se instruktionerna för tårtfyllning.
Som tårtfyllning:
1.
Häll 1 - 1.5 tsk gelatinpulver i en liten skål, tillsätt 1 - 1,5 msk vatten.
2.
Vispa grädden.
Det ska bilda mjuka toppar som nästan går ihop igen.
3.
Vispa äggulorna, strösockret, vaniljsockret och kakaon så att det blir fluffigt (det blir rätt hårt).
4.
Häll ner grädden i äggblandnigen och blanda det ordentligt (enklast med hjälp av elvispen).
5.
Värm gelatinet i mikrovågsugnen till dess att det har smält (cirka 15 - 20 sekunder i min mikrovågsugn).
6.
Ta några matskedar grädd- och äggblandning och blanda ner i gelatinet.
7.
Häll
därefter ner gelatinblandningen i grädd- och äggblandningen. Vispa
under tiden med elvispen på högsta hastighet, så att gelatinet blandas
ner ordentligt.
8.
Häll
i portionsglas och ställ kallt i några timmar om du vill servera en
vaniljmousse, häll i en springform och ställ kallt i några timmar om du
vill göra en tårta som den på bilden, eller ställ kallt i någon timme
och häll i spritspåse om du vill spritsa den på en tårta.
Den fungerar utmärkt att frysa!