Ellens glutenfria lussebullar

16.11.2019

Jättegoda glutenfria lussebullar som uppskattas även av resten av familjen - om vanligtvis äter med gluten. Jag behöver aldrig använda allt mjöl vid utbakningen och lussebullarna håller sig lätt inne (i en plastpåse) i åtminstone ett dygn.

Ingredienser

Bullarna

  • 500 gr glutenfritt mjöl (jag använder Finax röda)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 dl strösocker
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 2 dl mjölk
  • 100 gr smör eller margarin
  • 1 dl kesella
  • 1 krm salt
  • 0,5 - 1 gr saffran (1 - 2 påsar, beroende på hur mycket smak som önskas)
  • 1 st ägg (till degen)

Förslag på garnering

  • 1 st ägg (att pensla bullarna med)
  • Russin

Instruktioner

1.
Smält smöret/margarinet och tillsätt mjölken. Värm (eller svalna av) blandningen till dess att den når 37 °C.

2.
Smula jästen i en bunke, tillsätt fiberhusken och häll över mjölk- och smörblandningen. Rör runt så att det blandar sig och jästen löser sig.

Låt därefter svälla i ungefär tio minuter.

3.
Tillsätt alla övriga ingredienser utom mjölet.

4.
Arbeta därefter in mjölet, lite åt gången, med hjälp av elvisp/köksassistent till dess att det blivit en slät deg som inte sitter fast på kanterna.
Degen är väldigt rinnig och kladdig i början, men den tjocknar efter ett tag (tar cirka fem till sju minuter).

Spara lite av mjölet till utbakningen! 

5.
Låt degen jäsa, övertäckt, i bunken i cirka 30 minuter.

6.
Häll ut degen på ett mjölat underlag och dela degen i lika stora bitar (storleken beror på hur stora lussebullarna ska bli). Forma degbitarna till önskvärd form. Ungefär 55-60 gram deg per bulle är lagom.

Till exempel:
Rulla bitarna till fingertjocka "korvar" och rulla ihop ändarna till ett "S".

7.
Låt jäsa, övertäckta, i ytterligare 30 minuter ungefär.

8.
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med det uppvispade ägget, lägg på russin.

9.
Grädda mitt i ugnen på 250 °C i ungefär 6 minuter (till dess att bullarna fått önskvärd färg).

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång
Vi använder cookies för att möjliggöra en korrekt funktion och säkerhet på vår hemsida, och för att erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse.

Avancerade inställningar

Du kan anpassa dina cookie-val här. Aktivera eller inaktivera följande kategorier och spara ditt val.