Ellens glutenfria lussebullar
Jättegoda glutenfria lussebullar som uppskattas även av resten av familjen - om vanligtvis äter med gluten. Jag behöver aldrig använda allt mjöl vid utbakningen och lussebullarna håller sig lätt inne (i en plastpåse) i åtminstone ett dygn.
Ingredienser
Bullarna
- 500 gr glutenfritt mjöl (jag använder Finax röda)
- 2 tsk fiberhusk
- 1 dl strösocker
- 1 pkt jäst för söta degar
- 2 dl mjölk
- 100 gr smör eller margarin
- 1 dl kesella
- 1 krm salt
- 0,5 - 1 gr saffran (1 - 2 påsar, beroende på hur mycket smak som önskas)
- 1 st ägg (till degen)
Förslag på garnering
- 1 st ägg (att pensla bullarna med)
- Russin
Instruktioner
1.
Smält smöret/margarinet och tillsätt mjölken. Värm (eller svalna av) blandningen till dess att den når 37 °C.
2.
Smula jästen i en bunke, tillsätt fiberhusken och häll över mjölk- och smörblandningen. Rör runt så att det blandar sig och jästen löser sig.
Låt därefter svälla i ungefär tio minuter.
3.
Tillsätt alla övriga ingredienser utom mjölet.
4.
Arbeta därefter in mjölet, lite åt gången, med hjälp av elvisp/köksassistent till dess att det blivit en slät deg som inte sitter fast på kanterna.
Degen är väldigt rinnig och kladdig i början, men den tjocknar efter ett tag (tar cirka fem till sju minuter).
Spara lite av mjölet till utbakningen!
5.
Låt degen jäsa, övertäckt, i bunken i cirka 30 minuter.
6.
Häll ut degen på ett mjölat underlag och dela degen i lika stora bitar (storleken beror på hur stora lussebullarna ska bli). Forma degbitarna till önskvärd form. Ungefär 55-60 gram deg per bulle är lagom.
Till exempel:
Rulla bitarna till fingertjocka "korvar" och rulla ihop ändarna till ett "S".
7.
Låt jäsa, övertäckta, i ytterligare 30 minuter ungefär.
8.
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med det uppvispade ägget, lägg på russin.
9.
Grädda mitt i ugnen på 250 °C i ungefär 6 minuter (till dess att bullarna fått önskvärd färg).