Ellens glutenfria lussebullar

16.11.2019

Jättegoda glutenfria lussebullar som uppskattas även av resten av familjen - om vanligtvis äter med gluten. Jag behöver aldrig använda allt mjöl vid utbakningen och lussebullarna håller sig lätt inne (i en plastpåse) i åtminstone ett dygn.

Ingredienser

Bullarna

  • 500 gr glutenfritt mjöl (jag använder Finax röda)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 dl strösocker
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 2 dl mjölk
  • 100 gr smör eller margarin
  • 1 dl kesella
  • 1 krm salt
  • 0,5 - 1 gr saffran (1 - 2 påsar, beroende på hur mycket smak som önskas)
  • 1 st ägg (till degen)

Förslag på garnering

  • 1 st ägg (att pensla bullarna med)
  • Russin

Instruktioner

1.
Smält smöret/margarinet och tillsätt mjölken. Värm (eller svalna av) blandningen till dess att den når 37 °C.

2.
Smula jästen i en bunke, tillsätt fiberhusken och häll över mjölk- och smörblandningen. Rör runt så att det blandar sig och jästen löser sig.

Låt därefter svälla i ungefär tio minuter.

3.
Tillsätt alla övriga ingredienser utom mjölet.

4.
Arbeta därefter in mjölet, lite åt gången, med hjälp av elvisp/köksassistent till dess att det blivit en slät deg som inte sitter fast på kanterna.
Degen är väldigt rinnig och kladdig i början, men den tjocknar efter ett tag (tar cirka fem till sju minuter).

Spara lite av mjölet till utbakningen! 

5.
Låt degen jäsa, övertäckt, i bunken i cirka 30 minuter.

6.
Häll ut degen på ett mjölat underlag och dela degen i lika stora bitar (storleken beror på hur stora lussebullarna ska bli). Forma degbitarna till önskvärd form. Ungefär 55-60 gram deg per bulle är lagom.

Till exempel:
Rulla bitarna till fingertjocka "korvar" och rulla ihop ändarna till ett "S".

7.
Låt jäsa, övertäckta, i ytterligare 30 minuter ungefär.

8.
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med det uppvispade ägget, lägg på russin.

9.
Grädda mitt i ugnen på 250 °C i ungefär 6 minuter (till dess att bullarna fått önskvärd färg).

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång